Just Nu


FRUKOSTDIALOG den 22 februari med tema: "Designa din arbetsplats för människor OCH bra affärer!"

med Alexandra Moore på MORE design & concept och Bengt Lindström på Förändringens Fyra Rum 

En central fråga betr arbetsplatser idag handlar om att stärka såväl varumärke och kundupplevelse samtidigt som chefer och medarbetare arbetar effektivt åt samma håll! Det råder ofta stor förvirring om hur den fysiska platsen för arbetsmiljön egentligen bör se ut och många trender provas med olika framgång på marknaden.

Vi tar upp hur man resurseffektivt kan lösa de olika moment som en kontorsförändring handlar om. Det handlar dels om att knyta ihop de "mjuka värdena" med organisationens mål och arbetssätt. Men det handlar även om de "hårda värdena", dvs hur ska en arbetsplats se ut för att inspirera, bli effektiv och hålla för både människor och affärer?

Vi har en resurseffektiv metodik som grundar sig i både lång erfarenhet och egen forskning. Den innebär att vi med hjälp av bland annat analysinstrument från Förändringens Fyra Rum har fått en "dörröppnare" till de "mjuka värdena" i organisationen. Dessa omsätter vi sedan till "hårda värden" med hjälp av design och arkitektur. Hela designprocessen har visat sig gå snabbare och förankras smartare.

Resultatet blir en effektiv, inspirerande och flexibel arbetsplats, där den fysiska miljön matchar arbetssätt och företagskultur och håller för att utvecklas vidare inom.

Några filmklipp med intervju av Alexandra Moore om Fyrarummaren och förändring av arbetsplatsen. 


Kretslopp, hållbarhet och cirkulär interiör

Vårt mänskliga och professionella ansvar inom design och arkitektur - har blivit trend! Som den nördiga seglare jag är hejar jag förstås på Clean Seas och Turn the Tide on Plastics i Volvo Ocean race. Precis som på möbelmässan med hållbara material och cirkulär interiör! 


Business with pleasure - eller business before pleasure?  Olof Röhlander möter prestationsinriktad inredningsbransch på Senabs Mindsharing. Många igenkännande garv när Olof raljerar om allt från vår nedärvda pliktkänsla att skriva LISTOR, vårt ständiga DÅLIGA SAMVETE om att inte få allt gjort och till sist om GUL FRUKT, dvs se till att handplocka det bästa i Livet - så fixar sig resten! Grymt skön intro till mässveckan! Tack för den Senab-en vanlig måndagskväll! 

Bilden från en vanlig SL-buss - när Olof med vovve åker med den! Lite mycket packning varje gång, men men...


Mötesplatser förr och nuJag kan inte låta bli att imponeras av hur mötesplatser konstruerats i alla tider, ända sedan de gamla grekerna och romarna... Vi vill mötas. Vi vill underhållas. Vi vill inspireras. Vi vill känna tillhörighet. 

Vår tids arbetsmiljöer - ofta i högteknologiska lokaler - måste också präglas av vi-känsla och tillhörighet. Om man gör det här på ett metodiskt och positivt sätt så stärks den gemensamma kompetensen och organisationens varumärke. Och alla blir vinnare. 

Nästa vecka är det möbelmässa - vårt bransch´s stora mötesplats!


Arkitekturstilar då mot nu

På en kort kulturresa i Spanien ser man hur stor skillnad det är i arkitekturen jämfört med Norden. Sinnlighet, mjuka former, avstämda färger men också djärva kulörer och mönster. Fantasifullt på spanska ler vi åt, men är lite hemmablinda i Norden. Jag tror det som är annorlunda mot hemma oftast känns mer spännande. Det jag fångats av på just denna kulturresa, alldeles i början av detta nya år när man spekulerar i trender, är hur historien bildat olika arkitekturstilar i samma byggnader. Den mest märkvärdiga jag sett på länge kallas "Kalifatstilen" -en salig blandning av romersk, gotisk,bysantinsk,syrisk & persiskt i mönster, färger, material & former. Otroligt att få ihop det- men det ser inte alltid så bra ut heller.Flera anar nog att jag reser runt i Andalusien -mycket riktigt har jag tagit starka intryck av både Alhambras moriska byggnadsstil som inte får innehålla figurativ konst-bara mönster och färger. Intryck nästa dag av en galen kontrast mellan två religioner-islam & kristendom- som präglar moskén i Cordoba förstås. En synnerligen taktlös kejsare på 1500-talet byggde en katedral mitt inuti den gamla moskén, men ångrade sig efteråt-försent! Jag är ändå galet charmad av storslagenheten i arkitekturstil & kulturkrockar!


Tack för ett spännande år 2017 med utveckling av både människor, organisationer och nydanande designkoncept inom bland annat utbildning, kontor och publika mötesplatser!

Önskar en riktigt God Jul och Gott Nytt År 2018!
Stadshuset speglas i terrassen på US
Stadshuset speglas i terrassen på US

Futuristisk morgon på US med @MagnusLindkvist som raljerar om forntid och framtid, om analogt och digitalt, om intelligens och icke-intelligens, om trender och mottrender, i en väv av charm och tänkvärdhet! Får ännu ett belägg om hur viktigt det är att förstå mekanismerna bakom att vara - bara människa!Alcro Färg AB anordnade seminarium för att sprida information om målning och färgsättning. 

Per Karneke från Tikkurila Sverige AB berättade om bland annat material, ytor för hårt slitage med mera. 

Alexandra Moore från MORE design & concept talade om färgens roll i helheten vid utformning av stimulerande miljöer. 


Alexandra Moore berättar om hur och varför det är så viktigt att skapa lyckliga kontor på NCC

Spännande internationell medverkan i Circle of Architects inför Desso´s nya textilkollektion 2018 - här med Tarketts Maria Wennerstrand! 

Fullspäckat program med trender, kreativa diskussioner, fabriksbesök, utvärdering prototyper samt fantastiskt mingel och mat. Det ger mersmak! 


Bild från intervjusoffan hos Gomorron Sverige när årets Fulaste Kontor utnämnts, ett sätt att synliggöra hur viktigt det är att lyfta en arbetsmiljö för att känna engagemang genom att enkelt omvandla en ful och rörig miljö till ett vackert och inspirerande kontor.